Székelyföld egyes bronzkori leleteinek elemzése

-20%
Rendelhető
Székelyföld egyes bronzkori leleteinek elemzése
Kiadó
Tortoma
Személyes átvételi idő
1-2 munkanap
Házhoz szállítási idő
2-4 munkanap
1 985 Ft
1 588 Ft

Székelyföld egyes bronzkori leleteinek elemzése

Részletek
Jelen kötetünkkel egy régi, több mint hatvan éves adósságot törlesztünk Roska Márton, a múlt század kiemelkedő régészével szemben. A tanulmányokat a szerző a Székely Nemzeti Múzeum kiadványa számára készítette, ezeket Székely Zoltán, a múzeum egykori régész igazgatója 1959-ben a Magyar Autonóm Tartomány múzeumainak tervezett közös évkönyvében szerette volna megjelentetni. Amint ismeretes, a tervezett évkönyv soha nem jelent meg.

A hat tanulmány mindegyike Székelyfölddel kapcsolatos leleteket elemez és a rézkorral vagy bronzkorral foglalkozik. A régész időrendi besorolásai, analógiái, következtetései ma is időszerűek. A Székely Nemzeti Múzeum irattárában őrzött levelek tanúsága szerint a kéziratok a múlt század ’50-es éveinek elején készültek és minden kísérő okirat nélkül az Országos Széchenyi Könyvtár 1957. október 31-én keltezett levelével érkeztek.

Amint az egy későbbi Roska-levélből kitűnik, a cikkeket közlésre küldte, „másutt nem jelentek meg, bánjatok velük tetszésetek, belátásotok szerint” – írta akkor Roska Márton Székely Zoltánnak.
Adatok
Cikkszám
9789738995451
Hasonló termékek
Vélemények