Blog

Heti válogatás a könyvterasz ajánlásával

Könyvterasz
2021.06.28 09:27
Heti válogatás a könyvterasz ajánlásával

A Könyvteraszon keresztül minden könyvet kedvezményesen vehet megjokonyvek.hu jóvoltából!

Ezen a héten izgalmas INTERJÚKat olvashatnak többek között a Győzelmi kényszer című sikerkönyv szerzőjével, Rényi Pál Dániellel, akit a mostani Eb-szereplés lehetséges politikai hozadékairól, valamint a közélet háborús retorikájának hatásairólkérdeztünk. 

Nagy Márta Júlia költővel Elígért lány című kötete révén többek között arról beszélgettünk, hogyan függ össze szerinte botanika és vers. 

Egy közel száz évvel ezelőtti magyar női művészcsoportról szól az Új Nyolcak című könyv. A szerző, Kopócsy Anna most arról mesélt, hogy létezésük miért volt annyira jelentős még nemzetközi szinten is. 

A művészeteknél maradva, a KÉPZŐMŰVÉSZET világában gyakran csak a performansz ősanyjaként emlegetik Marina Abramovićot, aki különleges életútját meséli el Aki átment a falon című memoárjában: milyen felnőni egy diktatúrában, majd a New York-i művészeti élet szuperszárjává válni. 

Egy ZENETÖRTÉNETi hiánypótló monográfiát írt Christopher Hogwood Händelről. Remek stílusban mutatja be a barokk showbiznisz üzleti érzékkel is megáldott, öntörvényű géniuszát, aki művészi választásaiban gyakran döntött merészen a közönségízlés ellenében. 

TÖRTÉNELMÜNK egy másik szegletébe enged betekintést Sztáray Irma Erzsébet királyné kíséretében című könyve. Ő volt az az udvarhölgy, aki Sisi mellett volt, amikor meggyilkolták. Emlékein keresztül kísérhetjük el a császárnét utolsó éveinek testi-lelki fájdalmakkal teli mindennapjaiba. 

IRODALOM terén Balázsi József Attila és Kiss Gábor Jókai-enciklopédiát ajánljuk figyelmükbe. Jókai Mór alkotásainak közel 30 ezer nehezen, vagy ma már egyáltalán nem érthető kifejezését magyarázzák meg, hogy az olvasása valódi élmény legyen. 

Kitűnő VERSEKről is hírt adtunk. Markó Béla költészete (Egy mondat a szabadságról) a mind mélyebb és kidolgozottabb csöndek felé tart, verseiben pedig szembenéz azzal az idővel, amikor „Isten már jóllakott velünk, / de még az ördög vacsorára vár”. 

Tóth Krisztina új kötetében (Bálnadal) „sok bánat pulzál… és ahogy a felszíntől elrugaszkodva leúszunk a mélybe, egyre közelebb jutunk a bálnák rejtélyes énekének megfejtéséhez.”

 

Tartsanak velünk, jó olvasást!