Részletek
Autentikus erdélyi ételek, klasszikus elkészítési módok praktikus tanácsokkal
A mintegy 200 ételreceptet ismertető szakácskönyv az ínycsiklandó erdélyi ízek világát varázsolja a konyhánkba. A könyvből megismerhetjük a hagyományos erdélyi ételkészítési módokat, a nyárson és roston sütés, valamint a bográcsban főzés fortélyait. A méltán híres tárkonyos levestől a padlizsánkrémen át az ordás palacsintáig a legváltozatosabb erdélyi finomságokkal, húsos és zöldséges különlegességekkel, egytálasokkal, klasszikus édességekkel gazdagíthatjuk a vasárnapi ebédek vagy a hétköznapi vacsorák választékát. A székely–csángó származású szerző több évtizedes gyűjtőmunkája eredményeképpen született meg e kulináris élvezeteket ígérő kötet. A székelyhídi tanárember az Erdélyi-szigethegységben, Székelyföldön, a Keleti- és Déli-Kárpátokban tett barangolásai során a táj szépsége mellett a „gyomorészeti” örömökben is nagy kedvét lelte. Mindig kereste a helyi ételeket és jellegzetes recepteket, így ismerte meg az erdélyi székely, magyar, csángó, román, valamint a partiumi, érmelléki magyar zamatokat. Kovásznai születésű székely feleségével, népes rokonságával nemcsak családi receptgyűjteménnyé rendezték az emberöltőnyi gyűjtés anyagát, hanem valamennyiünk gyönyörűségére – no meg jóltartásunk végett – kötetté állították össze.
(Utószó:)
Ezt a könyvet az élet írta. Hosszú évek alatt összegyűlt és kipróbált, továbbcsiszolt és megőrzött receptek gyűjteménye ez. Olyan recepteké, amelyek számos erdélyi úton, hegyi túrán vagy a családtól és ismerősöktől gyűltek össze. Olyanoké, amelyek hosszú évekig érlelődtek, sárgultak a sebtében kitépett noteszlapon vagy szalvétán, mielőtt kiérdemelték volna, hogy végleg bekerüljenek a gyűjteménybe.
A kötet alapján megfőzhető-süthető finomságok nem igénylik a mesterszakács fokozatot, így akár a kezdő háziasszonyok, a főzéshez kedvet érző legényemberek is meglepetéseket tudnak okozni a szeretteiknek.
Benke Ilonka erdélyi háziasszony szavaival élve: „Mivel alapjában véve azon fordul meg a családok jóléte és egészsége, hogy a napi eledel miként van összeválogatva és megkészítve, a jó szakácskönyvnek hivatása van." Kívánjuk hogy ez a könyv is betöltse a maga hivatását!