Szent lászló és nagyvárad régi képeslapokon

-20%
Nincs raktáron
Szent lászló és nagyvárad régi képeslapokon
3 990 Ft
3 192 Ft

Szent lászló és nagyvárad régi képeslapokon

Részletek
Ezer szállal kötődik a nagy lovagkirályhoz ez a kötet, amely kiemelkedik a Szent László emlékévre megjelent könyvek közül.

Történelmi album ez, mert dokumentum értékű képeslapokon keresztül mutatja be Nagyváradot és a várost megalapító uralkodó közötti szoros kapcsolatot. A felhasznált több mint 150 ritka lap a szerző, Balázs D. Attila gyűjteményéből, valamint a Zempléni Múzeumtól és az Országos Széchényi Könyvtárból származik.

A kiadvány e lapok segítségével körbejárja azokat a helyszíneket Nagyváradon, amelyek az Árpád-házi szent királyhoz kötődnek sőt, a kényes kérdésekre is nagy hangsúlyt fektet. A kötet így Szent László váradi bronz gyalogszobrának botrányos elmozdítását is tárgyalja. A királyról elnevezett nagyváradi főtérről 1923-ban mozdították el Tóth István remekművét, amit ma a helyi katolikus püspökség kertje őriz. E főtéri szobor helyére került 1924-ben Ferdinánd román király lovas szobra, amelynek felavatásakor halálbüntetés terhe alatt nem léphettek ki a magyarok a város utcáira.

A kötetben a múlt mellett hangsúlyos szerep jut a váradi és az erdélyi jelennek, illetve a kifürkészhető jövőnek is. Így kapott teret benne a főtéri szobor visszaállításáért életre hívott civil összefogás története is, illetve az a nyílt levél, amelyet a bukaresti és budapesti lengyel nagykövetnek címeztek a váradi polgárok a király emlékét ért sérelmek ügyében. Hiszen ne feledjük el, Lászlóban lengyel vér is folyt, ő a magyarországi lengyelek védőszentje is.

Tartalom:
A mi Szent Lászlónk
A vár és az I. László alapította székesegyház
Nagyvárad főtere, a Szent László tér
Tóth István remekműve, Szent László bronzszobra
Román szobrok költöznek a Szent László térre
Országzászlót kap a Szent László tér
Sculptura non grata? A váradi Szent László szobrok hányattatásai
Várad harmadik székesegyháza, a Szent László templom
Honvédszobor kerül a Szent László térre
Szent László emlékezete és a nagyváradi városháza
Kishíd, Szent László híd
A római katolikus székesegyház – a királyi herma lakhelye és a Szent László szobrok menedéke
Szent László Ünnepi Hét Nagyváradon 1942-ben
A Szent László menedékház és a meseszép Szent László kápolna
A Nagyváradi Magyar Királyi Állami Szent László Gimnázium
A László király szabadkőműves páholy
Nyílt levél Lengyelország mindenkori bukaresti, valamint budapesti nagykövete részére

Balázs D. Attila 1981-ben született Nagyváradon. A helyi Ady Endre Líceumban érettségizett, majd a váradi Ady Endre Sajtókollégiumban és a Budapesti Kommunikációs Főiskolán szerzett felsőfokú diplomát. Szakmáját tekintve újságíró, szerkesztő, kommunikációs szakember, a kárpát-medencei sajtóban 2001-óta jelennek meg írásai. Sokáig ő volt az erdélyi és a felvidéki márkamenedzsere a legnagyobb magyar internetes könyváruháznak, majd Nagy Magyarország folyóiratot kiadó Kárpátia Stúdió kiadónál horgonyzott le. Jelenleg a budapesti Százszorkép Kiadó szerkesztője.
A régi képeslapok iránt gyermekkora óta érdeklődik. Gyűjteményének első darabjait a 2010-es Erdély Anno falinaptárban publikálta először. Azóta húsznál is több naptára jelent meg több mint 40 000 példányban. Két falinaptára címlapját is díszítette már Szent László városáról készült képeslap.
Első önálló kötete, az Erdély Anno 1895–1944 című történelmi album döntős volt a Szép Magyar Könyv 2012 versenyen. Második kötete, a Torockó és környéke régi képeslapokon 2014-ben látott napvilágot.
Adatok
Cikkszám
10000000001589
Hasonló termékek
Vélemények