A magyarok háborúja

-20%
Rendelhető
A magyarok háborúja
Kiadó
Írók Alapítványa Széphalom Könyvműhely
Személyes átvételi idő
1-2 munkanap
Házhoz szállítási idő
2-4 munkanap
2 500 Ft
2 000 Ft

A magyarok háborúja

Részletek
"_Az ​Attila sírja_ , háborús költészetenek a lírája. Szerves előzménye A magyarok háborújának . Karácsony Sándor szerint ez volt a gulászta.
Hol is kezdtem írni? Talán már a vonatban, mikor ezerkilencszáznegyvenkettő tavaszán robogott velünk végig Lengyelországon, át a brianszki erdőn. Vagy tán ott, Kurszktól keletre egy erdőszélben, ahol az első védelmi állásunk volt. Azután folytatódott a nyári előnyomuláskor, továbbá a Don-menti falvakban: Boldirevkában, Novo-Uszpenkában, Dubovojban, majd ősszel Uriv alatt, a gyevicai sötét bunkerben, végül átfordulva már a negyvenhármas esztendő kegyetlen telébe, Prilepiben és a charchovi kórházban."

„Hát igen, egy a betű hazugság sincsen a művemben. Az alap, amiből kiindulok, mindig a szemem-látta és a fülem-hallotta valóság, s ebből nő ki a líra, vagy az egyén, vagy a közösség lírája. Úgy kell elképzelni ezt a művet a maga énekeivel, mint egy nagy ágas-lombos fát. A törzséből nőnek az ágak, az ágak végén meg ott vannak a levelek, amelyeken keresztül lélegzik a fa. Ennek a nagy fának, azaz hogy eposznak a leveleit a líra jelenti. Végeredményben mégsem eposzt írtam, ahogy eddig emlegették és emlegetik, és nem is lírát írtam, hanem magyar sors-éneket, a XX. század első felében.”
Adatok
Cikkszám
9789639903968
Hasonló termékek
Vélemények