"A füstölésnek évezredes hagyományai vannak, és maga az eljárás az idők folyamán tulajdonképpen nem változott. A halat, húst vagy sajtot a füstölési folyamat során meghatározott ideig hő és füst hatásának tesszük ki. Ezzel régebben elsősorban az ételek eltarthatóságát kívánták fokozni, ma elsősorban azért füstölünk, mert a füstölt árut különlegesen ízletessé és étvágygerjesztő színűvé kívánjuk tenni. A könyv a füstölési eljárásokat mutatja be részletes leírással és receptekkel. A tartalomból Amit a füstölésről tudni kell A füstölés rövid története A füstölés hatása a húsokra Füstölési eljárások Forrófüstölés Melegfüstölés Hidegfüstölés A különböző fafajták - és ami a füstöt még ízesebbé teszi Füstölőkészülékek Füstölés elektromos füstölőkészülékben Füstölés spirituszégős készülékben Füstölőhordó készítése házilag A füstölés módja saját készítésű füstölőhordóban Füstölés sütőedényben Füstölés wokserpenyőben Füstölés gömbgrillben Először pácoljunk Hal, szárnyas és egyéb hús előkészítése füstölésre A pác-só más, mint a háztartási só Szárazpácolás Nedvespácolás Konyhasó, tengeri só, kősó Halak előkészítése Húsok és szárnyasok előkészítése Halak, húsok, vadak és szárnyasok alapreceptjei Halak alapreceptjei Édesvízi halak füstölése Tengeri halak Húsok, vadak és szárnyasok alapreceptjei Sertéshús Marhahús Bárányhús Vadak Szárnyasok ... és amit még füstölni lehet Füstölt nyersanyagokat tartalmazó receptek Halak, rákok, tenger gyümölcsei Húsok Szárnyasok Vadak Tofu, sajt, tojás és hasonlók"