"A zöldségnövények sorából az elmúlt három évtizedben a paradicsom termesztése változott, fejlődött a legdinamikusabban. Termőterülete több mint kétszeresére, az előállított termés mennyisége pedig valamivel több mint három és félszeresére nőtt. A termesztés célja a hazai friss fogyasztási és konzervipari igények kielégítése mellett az export növelése. Európai Uniós tagságunk közeledtével viszont egyre nagyobb versenyre kell felkészülnünk mind minőségben, mind pedig árban. Nyereséges, versenyképes és minőségorientált termelés viszont csak úgy valósítható meg, ha a legkorszerűbb termesztéstechnológiát alkalmazzuk, valamint a termesztési módnak és a felhasználási célnak legmegfelelőbb fajtát választjuk. Hisz a termesztéstechnológia fejlettségének jelenlegi szintjén nem általában paradicsomot kell termesztenünk, hanem egy adott célra jól meghatározható minőségi elvárásoknak megfelelő terméket kell előállítani." - (Részlet az Előszóból)