Bene Sándor: A harmadik szirén - Zrínyi Miklós költészete

-20%
ÚJ
Rendelhető
Bene Sándor: A harmadik szirén - Zrínyi Miklós költészete
Kiadó
Osiris Kiadó és Szolgáltató Kft.
Oldalszám
1072
Kiadási év
2021
Személyes átvételi idő
1-2 munkanap
Házhoz szállítási idő
2-4 munkanap
7 985 Ft 

Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

6 388 Ft

A harmadik szirén - Zrínyi Miklós költészete

Részletek
A monográfia Zrínyi költészetének átfogó értelmezésére vállalkozik. Szempontja a történeti poétika: az Adriai tengernek Syrenaiát a korabeli költői iskolák vitáinak kontextusában mutatja be.
íbr>E viták, főként a Zrínyi számára mértéket jelentő itáliai közegben, a modernség fogalmának értelmezése körül zajlottak, a klasszicizáló és vallásos megújulást hirdető irányzat és a nyelvi és történetfilozófiai szkepszisét retorizált érzékiséggel ellensúlyozó mozgalom között. Az előbbi élén maga a pápa, VIII. Orbán állt, az utóbbi Giovan Battista Marino körül csoportosult. Mindkettő modernként pozicionálta magát, és mindkettő "barokknak" minősül az utókor szemszögéből - Zrínyi pedig közöttük próbált tájékozódni, a poétikai skizma ellenében lépve fel. Modern költői nyelven és eszközökkel, Marinót követve fogalmazta meg teológiailag és filozófiailag egyaránt erős modernitáskritikáját.
íbr>Kötetének legnagyobb, világirodalmi szempontból is jelentős újdonsága a kompozícióban keresendő: líraí versek egyéni lélektörténetet mesélő ciklusába építette be hőseposzát, állomásként a felfelé vezető úton. A sokat tárgyalt Tasso-követés nála mintegy idézőjelbe kerül, az emlékező személyiségépítés fejlődési fázisa lesz. A mártírium példává, egyéni döntéssé válik minden olvasó számára (akarunk-e emlékezni és mire a magasztos keresztény ideáloktól fűtött hősi múltból?). Ezzel az invenciózus megoldással oldotta meg a kor nagy feladványát, a heroikus eposz helyét egy ironikus korban - poétikailag pedig az epika és líra egészern eredeti ötvözését valósította meg verseskönyvében.
Adatok
Cikkszám
9789632764351
Hasonló termékek
Vélemények