A tartalomból: Az ember és a méh A kezdetektől a méhészkedésig A korszerű méhtartás Az ember és a méh napjainkban Méhek a természetben A méhek és a megporzás A méhek és a természetvédelem Haszonélvezők és társbérlők a méhkaptárban A méh mint eleven indikátor A méhek biológiája A méhek és rokonságuk Testalkat A méhállam A méhek kommunikációja Mézkészítés A rajzás Méhbetegségek A méhészkedés és a méz Néhány alapvető tudnivaló A megfelelő telephely Az első szerzemények Kaptártípusok További kellékek Méhészek képzése és továbbképzése A méhekkel való foglalkozás A kíváncsi méhész A füstölő használata A kaptár felnyitása Eljárás méhszúrás esetén Egy év eseményei a méhészetben A fiatal családok kialakítása és az anyanevelés A méz elvétele és kezelése A méhek termékei a háztartásban és a konyhában Költségek és gazdaságosság A méhek és a törvény Méhészeti szakkifejezések