Mezőgazdasági, Budapest, 1987
112 oldal · keménytáblás
A római tál nem más, mint a háziasszonyok által egyszerű használata folytán igen kedvelt „römertopf". Nevét onnan kapta, hogy „már a régi rómaiak is használták.” S mivel visszakanyarodtunk a régi időkbe, a szerzők bemutatják a római kori konyhaberendezést vendégfogadókat a hazánk területén található leletanyag és korabeli forrásművek alapján recepteket is közölnek, sőt római orvos írók véleményét a helyes táplálkozásról. A manapság közforgalomban levő római tál a gasztronómiának úgyszólván önálló fejezeté-nyitotta meg. A könyv további részei ezzel a módszerrel, illetve a római tál kezelésmódjával ismertetik meg az olvasót. A rengeteg recept között a húspótló ételeket tartalmazók számíthatnak különös érdeklődésre.
Tartalomjegyzék
RÓMAI TÁLAK PANNÓNIÁBAN (dr. Pető Mária)
Római konyha, római szakácsművészet
Vendéglátó rómaiak
Római étkezési szokások
Vendégfogadók és kocsmák
Bevásárlás a forumokon
A római parasztok ételei
Furcsaságok a római birodalom népeinek konyháján
A római szakács
Tanácsok a helyes táplálkozáshoz
MIELŐTT FŐZNI KEZDENÉNK ….(Bajtala István – Marczinek László)
Mi a teendő a zöldségekkel?
A zöldségek felaprítása
Mi a teendő a húsokkal?
Csontozás
Csontozás után
Miből mi készüljön?
A TŰZHELY ELŐTT (Bajtala István – Marczinek László)
Ezek az alapműveletek
Ezt is illik tudni!
HOGYAN KELL HASZNÁLNI A CSERÉPEDÉNYT? (Bajtala István – Marczinek László)
KÖRETEK
Zöldségköretek
Angolos zöldségköretek
Franciás zöldségköretek
Lengyeles főzelékek
Rizsköretek és puliszka
Tésztaköretek
Gyümölcsköretek
HALÉTELEK
ÉTELEK MARHAHÚSBÓL
ÉTELEK BORJÚHÚSBÓL
ÉTELEK SERTÉSHÚSBÓL
ÉTELEK BÁRÁNY- ÉS ÜRÜHÚSBÓL
ÉTELEK BAROMFIHÚSBÓL
VADÉTELEK
Ami a vadételekhez nélkülözhetetlen
Lássuk a „medvét”!
HÚS HELYETT
BÖNGÉSZŐ
Az antik szerzőkön kívül felhasznált fontosabb irodalom
A szövegben előforduló ókori mértékegységek
Receptek ábécében